Oregon Ocean Policy Advisory Council

Draft Meeting Agenda* Monday, June 13th, 2016

*Please note that this agenda is an attempt to give notice of the intended sequence of events at the meeting. Time or topics may change up to the last minute. The Chair will try to make sure that there is an opportunity for public comment prior to OPAC making major policy decisions. The most recently updated draft agenda will be posted at www.oregon.gov/LCD/OPAC and <a

Regular OPAC Meeting Oregon Dept. of Fish and Wildlife | 4034 Fairview Industrial Dr. SE | Salem, OR 97302

10:00 am	Member Introductions – Scott McMullen (OPAC Chair)
10:05 am	Review and Approval of the Meeting Summary for April 5, 2016 (10 min) – <i>Scott McMullen</i> (OPAC Chair), <i>Council Members</i>
10:15 am	Marine Debris Exploratory Working Group (60 min) – <i>Nir Barnea</i> and <i>Charlie Plybon</i> will present the Draft Action Plan current status and seek OPAC feedback on the draft Marine Debris Action Plan.
11:15 am	Updates from the Oregon Ocean Science Trust (45 min) – <i>Louise Solliday</i> will provide an update to OPAC members following release of the Science Summit draft report.
12:00 pm	Public Comment (30 min) – <i>Scott McMullen</i> – will coordinate a public comment period.
12:30 pm	** Working Lunch (60 min) ** - Round-table reports from the Council Members.
1:30 pm	TSP Rocky Shores Inventory Update and Discussion (60 min) – <i>Paul Klarin</i> of DLCD will provide an update on the activities of the Territorial Sea Plan Working Group - Rocky Shores Inventory.
2:30 pm	Resilience Working Group Update (30 min) – <i>Shelby Walker</i> from Oregon Sea Grant will lead a discussion regarding OPAC's role in resilience work.
3:00 pm	Ocean Acidification Updates and possible action (45 min) – Working Group Members will present results from recent efforts (legislative days, fishermen – scientist roundtable, federal government engagement) and a draft OPAC statement or letter to the Governor on ocean acidification for possible adoption.
4:00 pm	Marine Reserves Program Update (30 min) – <i>Caren Braby</i> , ODFW Marine Resource Program Manager, will provide an update on the activities and research plans for this summer's field season.
4:30 pm	Adjourn

^{**} Provided only for OPAC Members and Staff. The public is welcome to bring a sack lunch if they desire. There will be a few food trucks located on site at the ODFW parking lot, otherwise a sack lunch is recommended. **