## Oregon Ocean Policy Advisory Council Draft Meeting Agenda\*

December 7, 2018

\*Please note that this agenda is an attempt to give notice of the intended sequence of events at the meeting. Time or topics may change up to the last minute. The Chair will strive to ensure that there is an opportunity for public comment prior to OPAC making major policy decisions. The most recently updated draft agenda will be posted at <u>www.oregonocean.info/</u>.

## Regular OPAC Meeting Surfsand Resort, 148 W. Gower, Cannon Beach, Oregon 97110

- 9:30 am Welcome and Member Introductions (15 min) Jena Carter (OPAC Chair)
- 9:45 am Review and Approval of the Meeting Summary for September 20-21, 2018 (15 min) OPAC Chair and Council Members
- 10:00 am Legislative Updates (30 min) Governor's Office and Agency Staff will provide the Council with an update on the recommended budget and any legislative concepts for the upcoming session.
- 10:30 am **Offshore Oil and Gas Session** (60 min) Governor's Office Staff, Jason Miner, will provide an update on Governor Brown's Executive Order related to offshore oil and gas leasing activities on the outer continental shelf. The Department of Environmental Quality staff, Sara Idczak, will provide OPAC with an update on the process to modernize the State's Oil Spill Response Plans. OPAC Leadership, Jena Carter and Walter Chuck, will lead a discussion on whether OPAC wants to take further action on offshore oil and gas.
- 11:30 am **Territorial Sea Plan Part Three: Rocky Shores Management Strategy** (30 min) *Charlie Plybon*, TSP Rocky Shores Working Group Chair, will provide an update on the activities by the Rocky Shores Work Group and discuss next steps with the Council.
- 12:00 pm **Working Lunch** \*\* (60 minutes) *Shelby Walker* (Sea Grant) will provide an update on the latest actions by the Science and Technical Advisory Committee on marine reserves and other topics.
- 1:00 pm **Public Comment** (30 minutes)
- 1:30 pm **TSP Part Five: Uses of the Territorial Sea Recap and OPAC Action** (120 min) OPAC Staff, *Andy Lanier*, will provide a recap of the TSP Part Five Amendment process and summarize the recommendations from the Land Conservation and Development Commission. OPAC Chair and Vice Chair will lead a discussion by the Council on Part Five recommendations following the agency recap, with potential action taken by the Council.

3:45 pm Break

4:00 pm **Future OPAC Priorities: Follow-Up to April 2018 Meeting** (45 min) – *OPAC Chair* and *Vice-Chair* will lead a discussion following up on the potential priorities that were

## **Oregon Ocean Policy Advisory Council**

Draft Meeting Agenda\*

December 7, 2018

discussed during a facilitated visioning session at the April 2018 meeting and review a document outlining the level of effort, cost and potential benefits of the different ideas.

Action Item: OPAC may make a recommendation in response to the LCDC Commission Letter.

- 4:45 pm Recap, Meeting Scheduling, and Wrap Up (10 min) *OPAC Chair and Vice-Chair* will lead a brief discussion to end the meeting.
- 5:00 pm Adjourn

## **Online Meeting Information:**

Note: A remote connection to the meeting is provided, but no guarantee on the quality of the connection can be provided. All remote participants will be in listen-only mode to avoid disruptions to the Council's Agenda.

Join from PC, Mac, Linux, iOS or Android: <u>https://zoom.us/j/616757780</u>

Or iPhone one-tap: US: +16468769923,,616757780# or +16699006833,,616757780# Or Telephone: Dial (for higher quality, dial a number based on your current location): US: +1 646 876 9923 or +1 669 900 6833 or +1 408 638 0968 or +1 877 853 5257 (Toll Free) or +1 888 683 5191 (Toll Free) or +1 855 880 1246 (Toll Free) **Meeting ID: 616 757 780** 

\*\* Provided only for OPAC Members and Staff. The public is welcome to bring a sack lunch if they desire. \*\*