## Oregon Ocean Policy Advisory Council Draft Meeting Agenda\* April 5<sup>th</sup>, 2016

\*Please note that this agenda is an attempt to give notice of the intended sequence of events at the meeting. Time or topics may change up to the last minute. The Chair will try to make sure that there is an opportunity for public comment prior to OPAC making major policy decisions. The most recently updated draft agenda will be posted at www.oregon.gov/LCD/OPAC and www.oregonocean.info.

## Regular OPAC Meeting Best Western Agate Beach Inn | 3019 N Coast Hwy | Newport, OR 97365

10:00 am	Member Introductions – Scott McMullen (OPAC Chair)
10:05 am	Review and Approval of the Meeting Summary for Dec 3 <sup>rd</sup> , 2015 (10 min) – <i>Scott McMullen</i> (OPAC Chair), <i>Council Members</i>
10:15 am	Marine Reserves Program Update (75 min) – <i>Cristen Don</i> , Marine Reserves Program Leader, will provide a presentation on the implementation of the Marine Reserves Program focusing on the Cape Perpetua Marine Reserve. <i>Elizabeth Marino</i> , (OSU Cascades Campus), will provide a presentation on the "The Impact of Marine Reserves – Understanding Social Change and Uncertainty in Fishing Communities"
11:30 am	Marine Debris Exploratory Group Update (15 min) – <i>Brianna Goodwin</i> or <i>Charlie Plybon</i> will provide a briefing on the Oregon Marine Debris workshop planning
11:45 am	Rocky Shores Inventory Update (15 min) – <i>Paul Klarin</i> of DLCD will provide an update on the activities of the Territorial Sea Plan Working Group - Rocky Shores Inventory
12:00 pm	** Working Lunch (60 min) ** Updates from the Ocean Science Trust – A <i>representative of the Trust</i> will discuss with OPAC members recent work of the Trust
1:00 pm	Public Comment (30 min) – Scott McMullen – will coordinate a public comment period
1:30 pm	Ocean Acidification Updates (60 min) - <i>Gabriela Goldfarb &amp; a representative of the Science Panel</i> will present results from the recently published Science Panel report
2:30 pm	Shellfish Task Force Update – <i>Kessina Lee</i> (15 min) will provide an update on the activities of the Shellfish Task Force
2:45 pm	Break (15 min)
3:00 pm	Facilitated Discussion: What does resilience mean to OPAC? (60 min) – <i>Miriah Kelly</i> from Oregon Sea Grant will lead a discussion regarding OPAC's role in resilience work
4:00 pm	Roundtable updates from Council Members (30 min)
4:30 pm	Adjourn

\*\* Provided only for OPAC Members and Staff. The public is welcome to bring a sack lunch if they desire.\*\*