## Oregon Ocean Policy Advisory Council Draft Meeting Agenda\*

Monday, April 17th, 2017

\*Please note that this agenda is an attempt to give notice of the intended sequence of events at the meeting. Time or topics may change up to the last minute. The Chair will try to make sure that there is an opportunity for public comment prior to OPAC making major policy decisions. The most recently updated draft agenda will be posted at www.oregon.gov/LCD/OPAC and www.oregonocean.info.

## **Regular OPAC Meeting** Oregon Dept. of Fish and Wildlife | 4034 Fairview Industrial Dr. SE | Salem, OR 97302

09:30 am	<b>Member Introductions</b> – <i>Scott McMullen</i> (OPAC Chair)
09:35 am	<b>OPAC 101</b> (55 min) – <i>Scott McMullen</i> and <i>council staff</i> will provide an overview of OPAC policy and procedures, as well as the recent work program of the council.
10:30 am	Review and Approval of the Meeting Summary for December 8, 2016 (10 min) – Scott McMullen (OPAC Chair), Council Members
10:40 am	Break
10:50 am	<b>Legislative Updates from the Governor's Office and Agencies</b> (30 min) – <i>Jason Miner</i> and <i>Agency Staff</i> will provide an update on ocean related activities in the ongoing legislative session.
11:20 am	<b>Federal Budget updates</b> (20 min) – <i>Patty Snow</i> and <i>Shelby Walker</i> will provide an update on the proposed federal budget impacts to the Oregon Coastal Management Program and Oregon Sea Grant
11:40 am	<b>Territorial Sea Plan Rocky Shores Working Group Update</b> (20) min – <i>Robin Hartmann</i> and <i>Andy Lanier</i> will provide an update on the activities of the working group.
12:00 pm	<b>Public Comment</b> (30 min) – <i>Scott McMullen</i> – will coordinate a public comment period.
12:30 pm	** Working Lunch (60 min) ** Beach Bill and Plans for the 50 year Celebration. **
1:30 pm	<b>STAC Report on Marine Reserves</b> (45 min) – <i>Shelby Walker</i> and <i>Cristen Don</i> will provide a summary from the STAC and ODFW 5 year program review.
2:15 pm	<b>Ocean Acidification Updates</b> (15 min) – <i>Working Group Members</i> will present results from recent efforts (legislative days, fishermen – scientist roundtable, federal government engagement).
2:30 pm	Break
2:45 pm	<b>Resilience Update</b> (15 min) – <i>Shelby Walker</i> and <i>OSU Staff</i> will provide an update on ocean and coastal resilience activities.

- 3:00 pm **PMEC SETS Update**: (45 min) *Justin Klure*, will provide an update on the activities of the Pacific Marine Energy Center's South Energy Test Site application process.
- 3:45 pm **Marine Debris Action Plan update** (15min) *Charlie Plybon* will provide an update on the status of the Marine Debris Action Plan, and ongoing marine debris related activities.
- 4:00 pm Adjourn

Note: A remote connection to the meeting is provided, but no guarantee on the quality of the connection can be provided.

Join from PC, Mac, Linux, iOS or Android: https://zoom.us/j/198341671

Or iPhone one-tap (US Toll): +14086380968,198341671# or +16465588656,198341671#

## Or Telephone:

Dial: +1 408 638 0968 (US Toll) or +1 646 558 8656 (US Toll)

+1 855 880 1246 (US Toll Free)

+1 877 369 0926 (US Toll Free)

+1 888 683 5191 (US Toll Free)

Meeting ID: 198 341 671

Note: Next date of OPAC will be Nov 1st, 2017

<sup>\*\*</sup> Provided only for OPAC Members and Staff. The public is welcome to bring a sack lunch if they desire. There will be a few food trucks located on site at the ODFW parking lot, otherwise a sack lunch is recommended. \*\*