Oregon Ocean Policy Advisory Council Draft Meeting Agenda*

September 29, 2022

*Please note that this agenda is an attempt to give notice of the intended sequence of events at the meeting. Time or topics may change up to the last minute. The Chair will strive to ensure that there is an opportunity for public comment prior to OPAC making major policy decisions. The most recently updated draft agenda will be posted at https://www.oregonocean.info/opac.

Regular OPAC Web Meeting Held via a Zoom Webinar (Registration information below)

- 8:30 am Welcome and Member Introductions (10 min) *Susan Chambers (OPAC Chair)* will cover the webinar logistics for conduct of the OPAC meeting.
- 8:40 am Review and Approval of the Draft Meeting Summary (5 min) OPAC Chair and Council Members will review and provide any necessary edits to the Draft Meeting Summary for November 4, 2021.
- 8:45 am **Council Membership, OPAC member administrative changes** (15 min) *Jason Miner,* Governor's Natural Resources Office, and *Andy Lanier,* Council Staff will provide an update on the OPAC member vacancies and nomination timelines.
- 9:00 am Public Comment (30 min)
- 9:30 am Break (15 min)
- 9:45 am **Territorial Sea Plan Part Three: Rocky Habitat Management Strategy** (120 min?) *DLCD Staff* will facilitate OPAC receiving proposal presentations from the six sites under further evaluation (Attachment proposal packets to be posted online and emailed out in advance).
- 11:45 am Lunch Break (45 min)
- 12:30 pm **Territorial Sea Plan Part Three: (Continued)** (60 min) *DLCD Staff* will facilitate OPAC receiving proposal presentations from the six sites under further evaluation.
- 1:30 pm **Territorial Sea Plan Part Three: Updates and timelines** (15 min) Agency staff will provide updates on the work to finalize and implement the amended Rocky Habitat Management Strategy.

Action Item: The Council will consider approving a new start date for the Part Three Site-Based Proposal Process of October 1, 2023.

 1:45 pm
TSP Part Four Working Group Update, Discussion, and Member Approvals (30 min) – Marcus Chatfield, DLCD Subsea Cable Project Coordinator, will provide an update to the Council the DLCD work to implement House Bill 2603 for the study of undersea cable siting and permitting.
Action Item: OPAC will consider approval of the Membership for the Part Four Working Group.

Oregon Ocean Policy Advisory Council Draft Meeting Agenda* September 29, 2022

- 2:15 pm Break (15 min)
- 2:30 pm **Offshore Wind Planning Update** (60 min) *Jean Thurston-Keller (BOEM staff)* will provide the Council with an update on the BOEM process and be available to discuss.
- 3:30 pm Marine Reserves Evaluation Process update (45 min) *Karina Nielsen (STAC Chair)* will provide an update from STAC on the ongoing marine reserves program evaluation process. Dr. Will White will provide a presentation on the program review.
- 4:15 pm **OAH Council Update** (15 min) *Caren Braby (OAH Council Co-Chair)* or *staff* will provide an update on the activities of the Council.
- 4:30 pm **Recap, Meeting Scheduling, and Wrap-Up** (15 min) *OPAC Chair and Vice-Chair* will lead a discussion to schedule the next meeting and identify action items for follow-up.

4:45 pm Adjourn

Please register to get your Zoom Webinar remote connection Information: <u>https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_m3HBIUidSa6D_x9-fE7BFA</u>

After registering, you will receive a confirmation email containing information about joining the webinar.

All remote participants will be joined to the meeting webinar in listen-only mode to avoid disruptions to the Council's Agenda.

Public Comment Process: Participants will be able to provide public comment remotely during the meeting and will be asked to self-identify through the chat function for the meeting hosts to enable comment via oral testimony. The total time for public comments will be divided by the number of individuals who want to provide testimony.