Oregon Ocean Policy Advisory Council

Draft Meeting Agenda* May 23, 2023

*Please note that this agenda is an attempt to give notice of the intended sequence of events at the meeting. Time or topics may change up to the last minute. The Chair will strive to ensure that there is an opportunity for public comment prior to OPAC making major policy decisions. The most recently updated draft agenda will be posted at https://www.oregonocean.info/opac.

Ocean Policy Advisory Council Meeting

Department of State Lands, 775 Summer St. NE, Suite 100, Salem, OR 97301-1279 **Zoom Registration Link:**

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZErcuGhqDIsG9YAM6MHENIJt5kvNY1EAf7h

9:00 am	Welcome and Member Introductions (15 min) – <i>Susan Chambers (OPAC Chair)</i> will cover the logistics for conduct of the OPAC meeting. DLCD Director, <i>Brenda Ortigoza Bateman Ph.D.</i> will also be attending and will introduce herself to the Council.
9:15 am	Review and Approval of the Draft Meeting Summary (5 min) – <i>OPAC Chair and Council Members</i> will review and provide any necessary edits to the Draft Meeting Summary for January 27, 2023.
9:20 am	Governor's Office Update (10 minutes) – <i>Geoff Huntington</i> , Governor's Natural Resources Policy Advisor, will introduce himself to the council and provide any ocean related updates to the Council.
9:30 am	Public Comment (30 min)
10:00 am	Territorial Sea Plan Part Four: Uses of the Seafloor (30 min) – Background and overview of the Working Group process. Marcus Chatfield, DLCD Undersea Cables Coordinator, will brief the Council on the activities and results of the Part Four Working Group.
10:30 am	Break (15 minutes)
10:45 am	Geological study of the Oregon shoreline (30 minutes) – <i>Reed Burgette</i> , Department of Geology and Mineral staff, will present a summary of the study conducted by staff at DOGAMI.
11:15 am	Territorial Sea Plan Part Four: Uses of the Seafloor (15 min) – Agency Memo presentation. DLCD staff will share a state agency memo describing the work of the Working Group in the broader context of the Legislative directives in HB 2603 (2021 Session)
11:30 am	Territorial Sea Plan Part Four: Uses of the Seafloor (30 min) – Council Discussion and Deliberations - Council Chair, Vice-Chair, and DLCD Staff will facilitate the OPAC recommendation process for amendments to the chapter of the TSP governing undersea cables, pipelines, and utilities.

Oregon Ocean Policy Advisory Council

Draft Meeting Agenda* May 23, 2023

12:00 pm	Lunch Break – Lunch will be provided for members of the Council. The public is invited to bring in a lunch and join us for the lunch presentation which will begin at 12:30pm.
12:30 pm	Lunch Presentation – West Coast Ocean Alliance Update (30 minutes) – <i>John Hansen</i> , WCOA Executive Director, will provide an update on the upcoming work of the Alliance.
1:00 pm	Territorial Sea Plan Part Four: Uses of the Seafloor (60 min) – Council Discussion and Deliberations - <i>Council Chair, Vice-Chair, and DLCD Staff</i> will facilitate the OPAC recommendation process for amendments to the chapter of the TSP governing undersea cables, pipelines, and utilities.
2:00 pm	Break (15 min)
2:15 pm	Territorial Sea Plan Part Four: Uses of the Seafloor (45 min) – Council Discussion and Deliberations - Council Chair, Vice-Chair, and DLCD Staff will facilitate the OPAC recommendation process for amendments to the chapter of the TSP governing undersea cables, pipelines, and utilities.
2:45 pm	Recap, Meeting Scheduling, and Wrap-Up (15 min) – <i>OPAC Chair and Vice-Chair</i> will lead a discussion about the schedule for OPAC in 2023 and identify any action items for follow-up after the meeting.
3:00 pm	Adjourn

Please register to get your Zoom Meeting remote connection Information: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZErcuGhqDIsG9YAM6MHENIJt5kvNY1EAf7h

Upon registering, you will receive a confirmation email with information about joining the meeting.

Public Comment Process: Participants will be able to provide public comment either in-person or remotely during the meeting and will be asked to self-identify through the chat function for the meeting hosts to enable comment via oral testimony. The total time for public comments will be divided by the number of individuals who want to provide testimony.